Maharana & Everest - maharana budapest

Tartalomhoz ugrás
Galéria/Gallery
Magyar Everest Ecpedíció 2017


A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, de 2017 március 27-án útnak indul Klein Dávid és Shajda SZilárd, hogy meghódítsa a Mount Everestet oxigén palack nélkül.
AZ expedíció további különlegessége, hogy az RTK klub végig ott lesz és közvetíteni fogja az eseményt, sőt Katmandu és az alaptábor közöt tesznek meg, több magyar híresség is a hegymászókkal tart. (Geszti Péter, Badár Sándor, Száraz Péter, SZalay Balázs, Bunkóczi László)

A Magyar Everest Exoedíció legfontosabb eseményeiről folyamatosan beszámol majd az RTL Március 11-től.

A két fantasztikus Hegymászó, és a csapat többi tagja is szeretik az indiai ayurveda konyha remekeit, ezért felkészülésük részeként, a Maharana étterem jóvoltából a legfinomabb és egészségesebb ételekből válogathattak.
Az expedíció elején a csapat pár napot Katmanduban, Nepál fővárosában tölt, így nem csak a túra során találkoznak majd először a helyi ízekkel.
A nepáli, a kínai és az indiai konyha földrajzi közelségük miatt hasonlóságot mutatnak, de mégis igen egyedi mind, hiszen az étkezési szokásokat befolyásolja az ország gazdasági helyzete és a vallás is. Nepál esetében ez azt jeleni, hogy igen kevés húst fogyasztanak, sőt, az éttermekben gyakran nem a vegetáriánus ételeket nevezik meg külön, hanem azokat, amik tartalmaznak húst. Jellemzően viszont friss alapanyagokból dolgoznak, ez alól kivételt csak a szárított húsok és a burgonyafélék képeznek. Mivel mindent frissen készítenek, gyakran akár egy órát is kell várni egy-egy fogásra, hiszen vallási és kulturális okokból nem tárolhatnak előkészített ételt.
A leggyakrabban használt fűszereik a gyömbér és a fokhagyma, valamint a római kömény. A fűszernövényeket egyébként Indiához hasonlóan gyógyszerként is alkalmazzák, de a konyhában is közkedveltek. Ennek több oka is van: az egyik, hogy mivel Nepál fő vallása a hindu, így az ájurvédikus konyhát követik, ami gyakorlatilag hindu természetgyógyászatot jelent; a másik ok pedig, hogy a szerény körülmények között élő nepáliak kénytelenek a hideg ellen a fűszeres ételekkel melegen tartani magukat.
Italok tekintetében a teákat mindenképpen meg kell említeni, számos fűszeres változat ismert, de van egy speciális fekete nepáli tea, amit nagyon szeretnek: ezt sok cukorral, kevés sóval és jakvajjal készítik.
A tálalás sajátossága, hogy a nepáliak fémtányérokat használnak, a legtöbb helyen pedig külön tányérokon kap helyet a rizs, a zöldségek, a csípős szószok és a kenyérfélék is. A helyi szokások szerint nem is lehet összekeveri őket egy tányéron, és az is udvariatlanságnak számít, ha a másik tányérjából eszünk.
Katmanduban még igen széles választék vár az utazókra, viszont a Himalája hegyei felé haladva már kevésbé változatos a helyiek étrendje, főleg rizst és tésztaféléket esznek sok zöldséggel.


Vissza a tartalomhoz